0p5

Vrei asigurare pentru locuinta?

Completezi formularul si te contactam noi:
Despre bonus/malus

Incepand cu 1 ianuarie 2010, societatile de asigurare aplica sistemul bonus-malus la tarifele pe care le-au stabilit, notificat CSA si publicat pe site-urile proprii, asa cum acesta este reglementat prin Normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009.

Tarifele de prima aferente asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) emise de la 1 ianuarie 2010 vor depinde de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul persoana fizica intr-o perioada de referinta. Aceasta inseamna ca un asigurat care nu a produs daune in 2009 si incheie o polita pentru o perioada de un an va obtine, datorita sistemului bonus-malus, o reducere cu 10% a tarifului afisat de asigurator. Intrucat normele CSA reglementeaza existenta a 14 clase de bonus, rezulta ca, daca timp de sapte ani un asigurat nu a produs daune pe RCA, bonusul acordat poate ajunge la 50%.

Pentru aplicarea unui malus pentru un asigurat/utilizator persoana fizica sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in temeiul politei de RCA detinuta de acesta. Intr-o astfel de situatie, malus-ul se aplica indiferent de cine a condus vehiculul la data producerii accidentului, precum si indiferent de modul de protocolare a accidentului (prin proces verbal intocmit de politie sau prin constatare amiabila de accident). Coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului nu este influentat doar in situatia in care, la momentul producerii evenimentului, vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris Politiei.

Clauza de malus (majorarea primei) se aplica in functie de numarul de daune produse si platite, putand ajunge pana la 200%.

Normele puse in aplicare prin Ordinul CSA nr.21/2009 prevad faptul ca, in situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus-malus se aplica distinct pentru fiecare vehicul. De asemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus-malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus-malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

B - reprezinta BONUS (reducere), iar numarul din dreptul literei B indica nivelul de reducere

Exista 14 clase de BONUS pentru care se acorda urmatoarele reduceri:
B0 -0%
B1 -5%
B2 -10%
B3 -14%
B4 -18%
B5 -22%
B6 -26%
B7 -29%
B8   -32%
B9   -35%
B10 -38%
B11 -41%
B12 -44%
B13 -47%
B14 -50%

Este foarte important ce clasa de BONUS aveti pe polita RCA pentru stabilirea urmatoarei clase de reducere (reducerile se acorda numai daca nu ati avut daune in anul calendaristic anterior si in anul curent)

De exemplu acordarea clasei de BONUS se face astfel:
Aveti pe polita clasa B1 -> Reinnoiti polita fara daune pe 6 luni -> primiti clasa B2
Reinnoiti polita fara daune pe 12 luni -> primiti clasa B3
Reducerile se acorda in acest fel pana ajungeti la B14 numai daca nu aveti daune.
 
M - Reprezinta MALUS (majorare), iar numarul din dreptul literei M indica nivelul de majorare.

Exista 8 clase de MALUS pentru care se aplica urmatoarele majorari:
M1 +5%
M2 +10%
M3 +20%
M4 +30%
M5 +45%
M6 +60%
M7 +80%
M8 +100%

MALUS-ul se calculeaza in functie de:
- numarul de daune provocate in anul calendaristic anterior
- numarul de daune provocate in anul calendaristic curent
- clasa de BONUS/MALUS anterioara
- perioada pe care se prelungeste asigurarea (6 luni sau 12 luni)
 
ASIGURARI PENTRU MASINI LA PRIMA INMATRICULARE
  In cazul in care asigurarea este facuta pentru inmatricularea unei masini, BONUS/MALUS nu se ia in considerare chiar daca aveti alte masini pe numele dumneavoastra.
Se considera client nou si se acorda pret de baza cu clasa B0, iar pe site trebuie selectat "Asigurare pentru inmatriculare"

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati la 0735 86 62 65.

 

Site de prezentare realizat de WebStreet